Idag 13 augusti 2020 vandrade jag, med min far, en liten bit av Skönnarboleden som ligger några kilometer norr om Tjällmo i Östergötland. Det är alltså en del av Östgötaleden.

Utsikt över Skönnarbosjön. Stenigt värre var botten!
Från parkeringen gick vi till Skönnarbosjön, sedan tillbaka till parkeringen fast från andra hållet. Det blev en promenad på cirka 5 kilometer. Den totala sträckan på leden är cirka 1 mil, men eftersom vi båda är ganska otränade och vi var där för att plocka svamp och bär, så gick vi inte hela. Annars så skulle jag väldigt gärna vilja besöka höjden Tyleklint där man i alla fall enligt naturkartan.se får en bra utblick över landskapet. Vidare finns en Kolarkoja norr om Skönnarbosjön, dit kanske vi går nästa gång, vem vet.
Svampar fick vi bara ett par styckena, olika soppar mest. Men bär! Bär fick vi mycket av! Flest blåbär och blingon (en hybrid mellan blåbär och lingon), men några lingon plockade vi också. Dock är de flesta inte riktigt mogna än (av lingonen).

Vet inte om det syns på bilden men jag tror att ett par fjärilar parar sig (!)

Här och där fanns skyltar bärande på dikter av en lokal och bortgången författare: Arvid Fredrikson. De var ett trevligt inslag med vackra akvareller och lika vackra ord!
Sammantaget var Skönnarbo helt klart värt ett besök, naturen är vacker, det finns mycket bär att plocka och mycket sevärdigheter. Det enda negativa var "stranden" (läs: klipphäll). Jag tänkte bada i Skönnarbosjön och klädde av mig vid Vindskyddet vid Skönnarbosjön, men sedan när jag skulle gå ner i vattnet upptäckte jag till min förskräckelse att botten var av sten! Stora kantiga stenar! Efter det avslöjandet fegade jag ur och satte mig på en sten i sjön och doppade bara fötterna. Men som den badkruka jag är nöjde jag mig med det! Utflykten var värd det i vilket fall som helst, med eller utan bad!

Ett vattenhjul. Själva grunden är från 1880-1890, men den är i övrigt rätt ny. Kvarnen sattes ur bruk 1938.
Nu är vi flera kilo blåbär rikare så här ska bakas blåbärspaj, blåbärsmjölk och annat blåbärigt. Vi får se var det blå bär, helt enkelt. Du kanske har några tips?
Arvid Fredrikson,
Vandring,
friluftsliv,
natur,
ostergotland,
skonnarbo,
tjallmo,